RSS

Persembahan Pentas SDP

Persembahan Pentas SDP (4/9/13), jika bukan tugasan, pasti tak hengen kita buat kan. Apa itu SDP? SDP ialah singkatan bagi subjek Seni Dalam Pendidikan. Sebagai asaimen, semua pelatih guru diminta untuk membuat satu persembahan pentas yang menggabungkan kesemua ciri-ciri seni, iaitu seni suara, seni tari, seni lukis dan sebagainya.

Satu kumpulan 12 orang. Kelas kami dibahagikan kepada dua kumpulan. Dan aku tergolong dalam kumpulan yang kedua. Hikayat Si Kulop jadi keutamaan, hasil perahan idea dari setiap ahli.

Kisah Si Kulop bermula pada zaman Raja Bersiung yang mendapat gelaran setelah memakan lampchop Si Kulop yang berisi darah terpotong ibu jari. Disebabkan itu, Raja Bersiung telah jatuh sakit. Menurut ahli nujum, hanya burung cenderawasih yang bisa merawat sakit raja. Maka Kulop diberi dua pilihan sama ada dihukum panchung atas kesalahannya memberi raja lampchop berdarah atau mencari burung cenderawasih. Kulop memilih untuk kembara mencari cenderawasih.

Sepanjang perjalanannya, Kulop telah berjumpa dengan Pak Kaduk, yang menang ayamnya bersabung tetapi tergadai kampung. Setelah sembang bersembang dengan Pak Kaduk, Kulop mendapat tahu bahawa burung cenderawasih telah melarikan diri ke gunung Ledang. Maka demikian, dakilah si Kulop akan Gunung Ledang sehingga ketemu Puteri dan gundik-gundiknya jelitawan.

Akhirnya, Puteri Gunung Ledang berkahwin dengan Raja Bersiung setelah burung cenderawasih bertukar menjadi pari-pari menyembuhkan raja. Sekian sahaja persembahan SDP daripada kami.


Latihan Dikir Barat sebagai pembuka & penutup persembahan SDP

0 comments:

Post a Comment