RSS

Trip ke Pantai Remis

  • Hari ni aku, aishah, kinah, wati, mira and rose jejalan ke Pantai Remis. Melawat rumah mak angkat masa program BIG dulu. hihi.
  • Seawal 7 pagi semua dah siap-siap dalam saga putih, sesampai pantai remis, singgah dulu warung Pak Wahab, selaku ketua kampung di situ. Rezeki yang tak dijangka-jangka, Pak Wahab pau kitaorang makan. haha, rugi pula tak order banyak-banyak tadi. hihi.
Hai manusia, tak pernah nak bersyukur dengan apa yang ada kan. 

Macam tulah juga masa hari akhirat kelak, yang dah masuk syurga menyesal tak beribadat sungguh-sungguh, kalau tak, mesti dah boleh duduk syurga firdaus. 

Apalagi penghuni neraka, sesal yang sesungguh sesal. Maka itu mereka merayu untuk dikembalikan ke dunia, mahu beribadat katanya, namun segala-galanya telah terlambat.

Moral valuenya: bersyukurlah dengan apa yang ada. Jangan sesekali tamak bertandang.
(ingatan buat diri sendiri juga. hehe)

Ni ha Pak Wahab. Roti canainya memang umph... (^_^)

Hidangan pertama di rumah.
  • Perut kembung dah macam belon duk sumbat-sumbat makanan. Sampai nak jalan pun tak bergerak-gerak dah. Haha, teruk-teruk.
  • Masuk rumah ummi, tak apa-apa lagi ummi ajak pi tengok astro dengan bantal-bantalnya. Last-last, astro yang tengok aku. (-_-)
  • Tepat jam 12, bangun tidur, ummi dah siap masak kubis masak lemak, ikan kembung, dan sambal udang. 
  • Siap makan, wati mai ambik pergi rumah mak angkat depa pula. 
  • Rumah kinah, aishah and mira: rendang kerang, ketupat, putu kelapa, dan banyaknya kuih yang i tak tahu apa namanya. Tahu nak makan je.
  • Rumah wati: ketupat juga, rendang sotong, air kelapa, kerang bakar and so many much i dont know its name. How fool am i kan. Takpe, yang penting tahu makan. :)
  • Pukul 3 bertolak ke beruas, hantar rose balik rumah. Hah, kat sini mak rose sediakan mi and bubur pulut hitam. Hok kenyang tadi tak turun, tambah lagi hok baru.
Dah adab menjadi tetamu.
Apa yang dihidang, tak boleh ditolak.
  • Then, pergi batu gajah, singgah menghantar kinah pulang ke lubuk. Sambil-sambil tu tumpang solat asar. Rumah kinah memang superp. Kalah rumah tn hj razali. :p
Begitulah perjalanan kami pada hari ini.
Semoga ukhuwah yang terjalin kekal berpanjangan.

Ya Allah, jadikan hari ini lebih baik daripada semalam, esok lebih baik daripada hari ini, Amin.

0 comments:

Post a Comment