RSS

Hurt Result

  • Did you ever feel disappointed after get the result? 
Did you hurt so much, 
did you feel down like the earth have to end up like this,
ah, your mind must be mess more and more when you think about it right?
  • You thought you have done overdose to get the excellence result. But at the end, its come out like you have done nothing. You keep to ask why and why?
  • Maybe cause you really active on jemaah, then you don't have much time to focus. And when your mom ask 'did you still going on jemaah?', then you said,'no im not'. You lie to your own mother. Because you know she will babbling if she know what have you done.
Then, you feel regrets about the pass. 
You want to wash out the sin and being a good daughter
and just hear what your mom order.

Cause there are no mom that advice their child to be a bad person,
they just want their child success on life and being a perfect human.

Cause they know their child more than the child know themself.
  • You keep walking alone and want to be lonely, then your heart shouting "Peace! please come out! Come out please!" But, just the tear come out and ask to be your friend.
  • You sink on the tears and have no feeling to done all the task. You bury them on your emotional. Then you will loose yourself.
Please be profesional, not emotional
cause the emotional just keep to destroy yourself. 

Al-Kahfi

  • Assalamualaikum wbt. Ehem2, siapa tahu apa itu yakjuj dan makjuj? hehe
  • Yakjuj dan makjuj dalam kitab yahudi atau bible, dikenali sebagai Gog Magog. Jika dilihat pada salasilah keturunan Gog Magog ini, didapati Magog merupakan cucu kepada Nabi Nuh a.s. iaitu anak Yafith bin Nuh.
  • Dalam surah al-Kahfi, diceritakan Zulqarnan membina tembok untuk menghalang Yakjuj dan Makjuj daripada membuat kerosakan di bumi. Berikut surah al-Kahfi, ayat 93-98.
93. Sehingga apabila ia sampai di antara dua gunung, ia daapati di sisinya satu kaum yang hampir-hampir mereka tidak dapat memahami perkataan.

94. Mereka berkata, 'Wahai Zulqarnain, sesungguhnya kaum Yakjuj dan Makjuj sentiasa melakukan kerosakan di bumi; Maka setujukah kiranya kami menentukan sejumlah bayaran kepadamu dengan syarat engkau membina sebuah tembok di antara kami dengan mereka?

95. Ia menjawab, 'Kekuasaan yang Tuhanku jadikan daku menguasainya lebih baik; oleh itu bantulah daku dengan tenaga kamu beramai-ramai, aku akan bina antara kamu dengan mereka sebuah tembok penutup yang kukuh'.

96. 'Bawalah kepadaku ketul-ketul besi; sehingga apabila ia terkumpul separas tingginya menutup lapangan antara dua gunung itu, iapun berkata, 'Tiuplah dengan alat-alatmu', sehingga apabila ia menjadi api berkatalah ia 'Bawalah tembaga cair supaya aku tuangkan atasnya'.

97. Maka mereka tidak dapat memanjat tembok itu, dan mereka juga tidak dapat menebuknya.

98. Berkatalah ia, 'Ini ialah suatu rahmat daripada Tuhanku; maka apabila datang janji Tuhanku, ia akan menjadikannya hancur, dan janji Tuhanku itu benar.
  • Surah ini diturunkan kerana orang-orang Yahudi ingin menguji kebenaran tentang kenabian Nabi Muhammad saw. Pendeta mereka berkata, jika benar dia Nabi terakhir, maka tanyakan kepadanya mengenai pemuda-pemuda yang berpergian, zulqarnain dan roh. Jika dia dapat menjawabnya, benarlah dia itu nabi, jika tidak, terserahlah kepada kamu untuk mempercayainya atau tidak.
Persoalannya, kenapa mereka terlalu berpegang dengan teori tersebut? Seolah-olah itu merupakan garis panduan untuk memastikan kenabian Nabi Muhammad saw.
  • Hal ini demikian kerana berita mengenai kedatangan Nabi Muhammad saw telah diceritakan dalam kitab-kitab mereka, malah mereka mengenali nabi Muhammad saw seperti mana mereka mengenali anak mereka sendiri. 
  • Apabila mereka datang kepada nabi Muhammad saw bertanyakan perkara tersebut, lalu berkatalah nabi, datanglah pada besok hari, akan aku khabarkan jawapannya.
Namun, 15 hari telah berlalu, Nabi Muhammad tidak mendapat sebarang wahyu daripada Jibril.

Ini menyebabkan orang-orang kafir semakin meragui kenabian baginda
  • Lalu datanglah malaikat jibril membacakan surah ini bersama teguran supaya Nabi Muhammad menyatakan insya-Allah, dalam perkataannya.
  • Wallahua'lam.

Sepetang di Perpustakaan

  • Ahh, cuti yang enak sekali. Sempat kembali ke zaman purba melalui mesin masa (buku).
  • Teringat episod-episod arrival, suatu kajian tentang dajjal akan tiba. Dan itulah yang cuba aku selongkarkan, melalui senarai movie-movie dan buku yang dijadikan kajian. (ewah, kajianlah sangat). 
  • Kalau diikutkan, mahu sahaja aku tulis kritikan-kritikan movie di sini, but who am i kan. (hihi, malas).
  • Ok, kalau kita teliti movie-movie mat saleh, sedikit sebanyak, mereka memberi klue perancangan gelap mereka. Contohnya, (tak tahu la betul ke tak, sebab dengar dari cerita kawan), sebelum tragedi mh 370 berlaku, ada satu movie disiarkan mengenai kehilangan kapal hasil kerja konspirasi, tut tut 3 hari lepas tu terus berlaku tragedi mh 370. Then, movie yang ditayangkan dihentikan siaran. aneh tak? something wrong somewhere.
  • Itulah sebabnya aku jadi terketuk-ketuk nak tengok idea-idea movie mat saleh yang hollywood and out of the box sangat tu. 
  • Mereka sangat suka buat cerita tentang vampires, manusia jadian (demon), alien yang ada kuasa, raksasa, magik2 and so on. Sebenarnya, cerita itu bukan cerita kosong semata-mata, mereka buat kajian. Contohnya dalam cerita 'once upon the time' mereka memuja magik dan perlu berkata 'i need magic' then baru dia diberi kuasa magik. Secara tidak langsung, (ewah) suka nak kaitkan dengan freemason, manusia hari ini mempercayai sesuatu yang lain dari agama islam, kristian budha and all type of agama. They believe on new kepercayaan, iaitu menyembah setan. (wallahua'lam).
  • Eh3, dah pukul 5 rupanya, haih, perpustakaan nak tutup ni, ok la babai. (^_^)