RSS

Hati Masak 4 Rasa

Kesedihan, ketakutan, kecelaruan, keraguan
datanglah ia mengetuk pintu
memohon izin untuk menumpang
semoga tumpangmu tidak lama
kerana musafir bermalam 3 cuma
cukup sekadar menghilangkan lapar dan dahaga
kemudian pergilah
dan tinggalkan secebis berkat
untuk aku kembali bangkit dan kuat.

Kesedihan, ketakutan, kecelaruan, keraguan
hadirmu meragut percayaku
untuk terus meniti titian hati
tatkala koma mula tercalit
cerita hati masih bersambung
adakah ia akan terus bersambung
atau noktah akhiri segala.

Kesedihan, ketakutan, kecelaruan, keraguan
sekali-kali tidak kan ku serah
biar putih tulang jangan putih mata
biar kita berusaha jangan kita merana
kesakitan hari ini,
adalah untuk kesenangan hari esok.

Bismillahitawakkaltu

"Perhatian kepada semua pelatih, dimaklumkan bahawa elaun bulan ini sudah masuk, diulangi, elaun bulan ini sudah masuk"

"Hooray! Alhamdulillah", maka bertempiklah pelatih-pelatih sekalian oleh sebab syukur yang amat.

Seawal pagi di subuh gajah, Khairi sudah terpacak di hadapan atm pondok jaga. Dia berkira-kira, bayar Emir RM150, bayar Dollah RM 150. Bayar Minah RM50. Jadi dia hanya punya baki RM 150 untuk belanja tiga minggu.

Dia menelefon adiknya di UITM, "Adik, abang rasa abang tak dapatlah bagi duit adik bulan ni, nanti abang bagi baranglah kat adik. Adik boleh pilih barang abang yang adik suka nanti, baju ke, seluar ke, beg ke. Ok?" kata Khairi kepada adiknya.

"Ala abang, adik tak nak barang. Adik nak duit. Duit adik tinggal lima henget je lagi"

Khairi berfikir panjang. Jika diberi duit pada adiknya RM50, dia hanya ada RM100 untuk tempoh masa tiga minggu. Tak cukup.

"Macam ni lah adik, nanti malam sikit abang bank in kan duit. Belanja baik-baik, doakan abang biar selamat. Ok?"

"Ok abang, terima kasih". Mendengar ucapan terima kasih adiknya, dia melontarkan kembali ucapan itu kepada yang Maha Esa, Tuhan yang Maha Pemberi rezeki. Dia yakin, rezekinya telah ditetapkan. Rezeki yang dimiliki tidak semuanya milik dia, ada rezeki orang lain dalam rezekinya.

Dia tidak perlu bimbang rezekinya hari esok, cukuplah Allah sebagai Tuhan yang Maha Pemberi rezeki.

Manusia, jika diberi sebanyak manapun duit, takkan pernah cukup. Semakin banyak yang diberi, semakin banyak yang dimahu. Bismikallahitawakkaltu alallah, cukuplah Allah dalam hidup kita, Dia akan melengkapkan keperluan kita, hanya padaNya tempat kita berserah.

Man From Mars, Women From Venus

I
Amir dan Amirah sudah lima bulan berkenalan. Mereka sangat pemalu, oleh itu mereka hanya berhubung menggunakan teknologi maya. Apabila ada masalah, Amirah selesa berkongsi dengan Amir. Amir pada mulanya sedia mendengar luahan Amirah. Lama kelamaan, rasa meluat mula bercambah di hati Amir. Dia kecewa kerana Amirah tidak pandai mengawal emosi, apabila marah selalunya Amir yang kena tadah.

"I tak suka perempuan yang cepat marah-marah. Even I tengok orang yang tengah marah dengan orang lain pun I dah rasa benci dengan orang tu. Apalagi kalau yang dimarah tu I. I boleh berubah fikiran 360 darjah kalau berhadapan dengan orang yang pemarah macam u"

"U dah benci I la ni. Ok fine"

"Tak, janganlah cakap macam tu"

Dalam hati Amirah bermonolog 'Ada aku kisah?'

Akhirnya Amir Amirah membawa haluan masing-masing. Amir tidak tahan dengan sikap Amirah yang pemarah. Pada masa yang sama, Amirah juga tidak tahan dengan sikap Amir yang pemarah, walhal Amir tidak sedar dia juga menampilkan sikap pemarah itu.

Man from Mars, women from Venus. Jika dilihat dalam situasi ini, Amir menyesal apabila Amirah salah faham dengan kata-katanya. Amir cuba memberi pengajaran dengan mengaitkan contoh pandangannya terhadap sikap orang yang pemarah. Tetapi Amirah melihat pernyataan itu bertujuan untuk meyindirnya.

Oleh itu, dapat kita lihat betapa pentingnya kita mengenali personaliti diri sendiri. Orang lain boleh mentafsirkan sikap kita dengan mudah, tetapi kita sendiri bagaimana? So, jalan penyelesaiannya ialah dengan membuat ujian personaliti warna. Kenal pasti kita warna apa, dan pasangan kita warna apa dan sikap kita bagaimana.

Ujian ini juga boleh digunakan terutamanya untuk bergerak kerja supaya tiadalah masalah seperti bercakap ayam dengan itik. Masing-masing tak faham, dan hanya tahu menghukum itu ini.

Wallahuaklam. Sekadar berkongsi, apa yang diketahui. Nantikan scene II, III dan seterusnya, dalam episod Man from Mars, Women from Venus.

Lucu

Pernahkah anda mendengar perkataan masam-masam-manis? Kalau tak pernah, haih, kena tengok balik la filem P.Ramlee. Mengapa masam-masam manis, dan mengapa pula tajuk entry ini lucu. Tiada kaitan right? But itulah mesej yang ingin disampaikan.

Cuba anda bayangkan mimik muka anda ketika makan buah cemai, kemudian anda makan buah durian (wuuu sedap sampai menjilat jari), kemudian anda makan pula buah nenas pula (adui, masamnyaaa). Silap hari bulan, anda boleh sakit perut makan buah-buah ini sekaligus. Hanya dengan membayangkan mimik-mimik muka makan buah-buah ini sahaja sudah lucu, apa lagi jika dilihat tingkah laku manusia sehari-hari.

Manusia,
ketika marah = lucu
ketika merajuk = lucu
ketika gembira = lucu
ketika sedih = lucu
ketika serius = lucu

Manusia dan lucu tidak boleh dipisahkan. Mengapa? Kerana sifat manusia itu sentiasa berubah-ubah. Sekejap ok, sekejap tak ok, kemudian sekelip mata boleh jadi singa, kemudian jadi tikus pula, akhirnya menjadi anak ayam yang sentiasa mengikut ibunya kerana bimbang dikejar musang. Mengapa? Kerana sudah fitrah manusia ingin mengikuti sesuatu yang selamat. Dan itu semua ada dalam petunjuk Al-Quran dan sunnah.

i think i want to stop here,
but no, i can't, this entry belum dikupas dengan masak-masak lagi
i don't care, my eye has turned red, tomorror refleksi praktikum lagi
i'm sorry guys, i have to go now, babai

*cukup sampai di sini sahaja, saya lontarkan buah fikiran, selebihnya anda lebih layak mengaitkannya dengan contoh-contoh kehidupan yang lain.
*semoga esok bangun dengan minda yang segar, Islam inside my heart, O Allah, I miss U my Lord.

My Lord

I don't think
I don't know
I'm blur
I just follow
Can you show me the way
The way that can lead me.

Actually,
I have ambitions
I have a dream
I jot down my destination
I know what should be
I know who am I
But,
I don't know what transport
That can send me to get them all
I just walk slowly
Silently
Sadly
And lonely
That's being so far
So hard
For me
To find out who is my transport
To get my God.

I miss my Lord
A lot
Very much.