RSS

Lucu

Pernahkah anda mendengar perkataan masam-masam-manis? Kalau tak pernah, haih, kena tengok balik la filem P.Ramlee. Mengapa masam-masam manis, dan mengapa pula tajuk entry ini lucu. Tiada kaitan right? But itulah mesej yang ingin disampaikan.

Cuba anda bayangkan mimik muka anda ketika makan buah cemai, kemudian anda makan buah durian (wuuu sedap sampai menjilat jari), kemudian anda makan pula buah nenas pula (adui, masamnyaaa). Silap hari bulan, anda boleh sakit perut makan buah-buah ini sekaligus. Hanya dengan membayangkan mimik-mimik muka makan buah-buah ini sahaja sudah lucu, apa lagi jika dilihat tingkah laku manusia sehari-hari.

Manusia,
ketika marah = lucu
ketika merajuk = lucu
ketika gembira = lucu
ketika sedih = lucu
ketika serius = lucu

Manusia dan lucu tidak boleh dipisahkan. Mengapa? Kerana sifat manusia itu sentiasa berubah-ubah. Sekejap ok, sekejap tak ok, kemudian sekelip mata boleh jadi singa, kemudian jadi tikus pula, akhirnya menjadi anak ayam yang sentiasa mengikut ibunya kerana bimbang dikejar musang. Mengapa? Kerana sudah fitrah manusia ingin mengikuti sesuatu yang selamat. Dan itu semua ada dalam petunjuk Al-Quran dan sunnah.

i think i want to stop here,
but no, i can't, this entry belum dikupas dengan masak-masak lagi
i don't care, my eye has turned red, tomorror refleksi praktikum lagi
i'm sorry guys, i have to go now, babai

*cukup sampai di sini sahaja, saya lontarkan buah fikiran, selebihnya anda lebih layak mengaitkannya dengan contoh-contoh kehidupan yang lain.
*semoga esok bangun dengan minda yang segar, Islam inside my heart, O Allah, I miss U my Lord.

0 comments:

Post a Comment