RSS

Minggu ke-23

Pada minggu ke 23 kehamilan, aku teruja mendapat gaji pertama. Kami bercadang untuk scan 4D, nak tahu apakah jantina anak kami. Kami singgah di Hospital Pantai. Kami discan oleh Dr. Geeta. Alangkah terkejutnya Dr Geeta apabila mendapati kandungan ini tidak normal. Beliau mengesyaki bahawa kandungan ini dalam kategori diafragma hernia lalu membuat surat rujukan kepada doktor pakar untuk memastikan hasil scan beliau.

Keesokan harinya, kami pergi ke hospital Pemaisuri Bainun. Kami berjumpa dengan Dr. Jafaraj. Kami diberitahu bahawa beliau adalah doktor scan terbaik yang ada di Malaysia setakat ini. Beliau mengesahkan penemuan Dr Geeta. Tetapi beliau mengkategorikan masalah ini kepada gastriochisis. Beliau ingin memantau tumbesaran baby kami dari semasa ke semasa. Oleh itu, aku dan suami perlu selalu turun ke Ipoh untuk membuat pemeriksaan lanjutan.

Semenjak hari itu, aku dan suami menjadi semakin resah. Kami reda bahawa Allah telah memilih kami untuk melalui hidup yang unik. Namun kami masih tidak henti-henti membayangkan bagaimana keadaan anak pertama kami nanti. Adakah dia dapat hidup seperti biasa atau perlu melalui saat-saat sukar yang tidak boleh dibayangkan.

Saban hari aku mencari info mengenai gastriochisis. Kisah-kisah baby gastriochisis dalam youtube sedikit sebanyak memberi sinar, bahawa baby ini masih punya harapan untuk hidup. 2 minggu lagi kami akan menyusul lagi di hospital Ipoh. Semoga pemeriksaan kali ini akan memberikan khabar yang baik-baik sahaja kepada kami. Insya-Allah. Allahumma amin. Allah sentiasa ada untuk hambaNya yang diuji. Terima kasih Allah kerana memilih kami, memberi kami peluang untuk membaiki darjat kami disisiMu.

0 comments:

Post a Comment